Klassiska japanska svärd

Samuraj

Det japanska svärdet är förmodligen den mest ökända av alla blad vapen. Glamoriserad i otaliga filmer och tv-program, det mest kända och populära japanska svärdet är Katana, den officiella sidarmannen i Samurai. Det var en tid då endast för samurajerna var lagligt tillåtet att bära katana. Och brottet av en icke-samurai var straffet döden.

Japanska svärd mäts i enheter som heter ”shaku” 30.30cm

Detta är viktigt eftersom japanska svärd kategoriseras utifrån deras längder.

Tachi (långt svärd)
Med över 1000 års historia föregick denna svärdtyp katana. Och var generellt lättare, mer krökt och hade en större avsmalning från hilt till punkt. Traditionellt slitna med skäreggen vänd nedåt.
Storlek: 2+ shaku.

Katana är känt som ett mycket imponerande samurai svärd. Ett krökt blad av endast en sida är mycket karakteristiskt för detta vapen. Första skivan om dess användning kommer från Kamakura-perioden (1185-1333). Det blev populärt bland samurajerna på grund av förändringarna i stridskriget. Framgången berodde på ett snabbare drag av svärdet och ett snabbare slag.

Katana (långt svärd)
Ett distinkt svärd som kännetecknas av ett måttligt krökt, enkantigt blad, en kvadrerad eller cirkulär vakt och ett tvåhands grepp. Vissa västerländska historiker har erkänt dem bland de finaste skärvapnen i militärhistorien. Traditionellt slitna med skäreggen uppåt.
Storlek: 1-2 shaku.

Svärd japanska

Samurajer var inte bara experter med ett svärd

utan också spjut och båge. I deras föredragna angreppssätt skulle de först engagera sig på långväga med bågen. Och byta sedan till spjutet för att hålla fördelen att nå. Samurajen skulle bara dra sitt svärd som en sista utväg. Det här är kanske anledningen till att det finns ett sådant heligt band mellan samurajen och katanasvärdet. Eftersom de bara skulle dra sitt svärd under de mest omständliga omständigheterna, antingen för att försvara sig själva eller andra.

Det är sant att svärdsmeds hantverkets konst i Japan blev mer sofistikerad än i någon annan plats på jorden. Det är också sant att det här hantverket har vem vet hur många handelshemligheter, precis som alla andra hantverk. Men vem som helst kan ta reda på hur praktiskt mästarnas inställning till detta är. När man ser en video av en som hamrar ett blad med en hammare som har vridit sig i släckningen. Konsten att tillverka svärd är ingen häxkonst, det är en konst med egna knep som man kan lära av någon.

Ståltyper

Det finns tre huvudtyper av stål som används för våra svärd. De identifieras med ett fyrsiffrig nummer. De två första siffrorna är alltid ”10”, och betyder att metallen är kolstål. De två sista siffrorna varierar, men anger hur mycket kol som finns i stålet. Till exempel betyder ”45” att stålet är sammansatt av 0,45% kol.

Svärdproduktion

Svärd tillverkas genom att först värma stålet. Så att det blir mjukt och smidigt och sedan snabbt kyler det för att härda det. Medan det låter enkelt, är temperaturen och tiden för att värma och kyla stålet. Mycket avgörande och det finns olika sätt att göra det på. Var och en producerar stål med olika attribut och med egna namn.

Svärd

Här följer några andra typer av svärd

Ninjato / Ninja (kort svärd)
Känd som ninjakrigarens vapen finns det inga fysiska bevis för detta svärd före 1900-talet. Men det har inte gjort något för att minska sin popularitet i modern kultur. Det kännetecknas av ett rakt blad med ett fyrkantigt skydd.
Storlek: 1-2 shaku.

Wakizashi (kort svärd)
Känd som följe svärd, när den användes med en katana signalerades bäraren var en samurai. Tillsammans är en katana och och Wakizashi också känd som daisho.
Storlek: 0-1 shaku.

Japanska svärd

Och sist

Tanto (kniv)
En japansk dolk utformad huvudsakligen för stabbing, det traditionellt användes av samurai med en Tachi. Tanto och Tachi är tillsammans känt som daisho, vilket betyder stor liten.