Fugu en dödlig delikatess

Fugu, japansk blåsfisk

Är en lömsk fisk för det extremt giftiga tetrodotoxinet som finns i dess organ. Trots sin dödliga potential har fugu ätits i Japan i hundratals år. Eftersom det ursprungligen var okänt hur man korrekt tillagade fisken fanns det många dödsfall från fugu-konsumtionen. Av denna anledning förbjöds fugu från omkring 1570 till 1870. Dessa dagar är fugu allmänt tillgänglig i restauranger och stormarknader i hela Japan. Men måste förberedas av en licensierad kock och är förbjuden att tillagas i hemmet. Allt jämnt idag är den japanska kungafamiljen förbjuden att äta den.

Fugu fishMassor av människor äter fisken säkert. Och orsaken till detta är att regeringen har infört strikta regler om fugu-produktion. Sushi kockar måste få tillstånd att förbereda fisken i sina restauranger, och livsmedelsbutiker måste ha licens för att sälja den.

Här kommer lite olika fugurätter

Fugu Shirako
fugu skivor

Fugu shirako är en delikatess för fans. Men för nybörjare är det ett av de mer utmanande sätten att äta fugu. Shirako är den japanska termen för milt, manliga könsorgan som innehåller spermier. Annat än fugu är smaken av torsk, anko, lax och bläckfisk också populära ingredienser i Japan. Fugu shirako är prisad för sin exceptionella gräddiga och milda smak. Vanliga sätt att äta fugu shirako är rå och klädd med ponzu och wasabi. Kokta i en nabe eller lättmossad och friterad, tempura-stil.

Fugu tallrik

Fugu sumibiyaki

Sumi betyder träkol på japanska, och sumibiyaki är att grilla något över en kolbädd. Fugu grillad över en kolbädd är underblåst med kolens rökiga smak samtidigt som den håller en saftighet till köttet. Det kan tillagas som den är eller borstas med en teriyaki sås av sötad sojasås. Fugu kokad på detta sätt har en rik, grill-diffunderad smak.

Restauranger måste även hålla bortkastade tarmar i låsta lådor för att förhindra att tex transportförare blir sjuka. Även produktionsanläggningar måste vara licensierade. Lyckligtvis är några typer av framodlad fugu faktiskt toxinfria sorter. Men de som söker spänning, gillar fortfarande att rulla tärningen på att äta den riktiga fisken.

Fugu fiskFugu-förgiftningsfall

sker med en relativt låg frekvens. Enligt Japans presidium för social välfärd och folkhälsa är fugu-förgiftning inte alltid dödlig. Regeringskansliet rapporterar att 354 personer togs in på sjukhus på grund av fugu-förgiftning mellan 2007 och 2016. Nio personer dog av fugu-förgiftning under den perioden.